Coletele din China comandate, s-au redus dramatic, din perioada primaverii, atunci cand sistemul PostNL – Olanda a cazut, dar si cresterea dolarului fata de leu, de la 3.2 – 3.3 ron la 4 ron.

Am comandat cateva ustensile de pescuit, prin Singapore Post. Stiind ca vor ajunge la posta vamala, m-am inarmat cu nervi de otel, stiind ca voi sta cel putin 2 ore la coada, asta din amintirile cu Posta Romana, mai ales ca pot ridica coletul doar joia, o zi pe saptamana, de la 9.30 la 14.30 (Braila).

Fug de la munca, repede – repede, ajung in fata biroului vamal, de unde se ridica coletele, NIMENI, raman perplex, am scuturat o injuratura scurta in gand, preconizand ca este inchis. Ma duc la ghiseu cu avizul si buletinul in mana, ca sa imi scoata coletul din depozit.

Tipa de acolo: „Nici-o problema, imediat.”

Am tras un oftat lung si finut, deducand ca vamesul este activ.

Ma duc la biroul vamal, vamesul pe felie, altul decat cunosc eu, cu coletul meu pe masa, imi cere factura. Imi trag o palma peste cap si ii zic ca am uitat-o, ca deobicei, vamesul dandu-si importanta: „Nu-ti dau nici un colet fara o factura”.

Coletele din China s-au redus dramatic
Coletele din China s-au redus dramatic

Din discutii, omul nu vroia neaparat factura PayPal, doar o factura cu produsele si pretul. Ei lasa ca e bine ca nu vrea factura paypal, la care am o parola a contului imposibil de memorat, deci de nepenetrat in timp real si rapid. Dupa indrumarea vamesului la 15 metri gasesc o dugheana cu „xerox”, tipa de acolo avea si un calculator, nu am inceput bine sa ii explic cum sta tarasenia cu vamesul, caci ea facu’ pachet tastatura si mouse-ul (wireless), iar in secuda doi ma trezi cu ele in brate, in acelasi timp intorcand si monitorul la 180 de grade, apoi isi vazu de treaba ei la doua ciocane (a se citi… xerox), cu vreo trei clienti.

Gandi-si repede: „Nu-s nici primul si mult mai sigur nici ultimul”.

Am intrat in contul pandawill si din doua miscari, am repus monitorul si componentele periferice la loc, asta ca sa ma dau si eu rapid.

Ma rezolvat rapid cu factura, eu cu bani. M-am reintors la vames, opereaza omul coletul, inspecteaza putin, scrie in legea lui, pe ceva catastive si gata.

Inainte de a pleca il intreb care este treaba cu pustiul de clienti de la oficul vamal, la care imi raspunde.

De 3-4 luni nu mai este asa imbulzeala, acum este foarte lejer.

Deci de cand sa terminat cu coletele care veneau la posta de cartier, romanii au redus drastic cumparaturile din China sau SUA.

Marea majoritate se inclina spre magazinele cu depozite in Europa, chiar daca costa mai mult ca in China, dar nu atat de mult daca cumperi produsul din China si mai adaugi TVA 24%, plus la cele care trec de 150 de euro, se mai adauga si taxe vamale.

Am comandat 2 telefoane de pe gearbest, prin Hungary Post, sa vedem unde vine. Intr-o saptamana – doua, se prea poate sa stiu incotro se duce coletul.

Important – Cum sa comanzi produse din China SUA non-UE – 26:09:2015