Este o mare dilema pe tot internetul privind Documente Acte Import non-UE extracomunitar China, USA, etc. In mare masura exista pentru fiecare categorie de produse, acte strict necesare pe gama produse. La electronice, bijuterii, alimente, etc, sunt necesare tipuri de licente si documente reglementate, dar nimic concret.
Asta pentru ca este o mare cantitate de informatie, pe care daca ar fi pusa intr-o pagina, cred ca fiecare individ se poate pierde imediat, astfel s-au creeat firme specializate de consiliere vamala.

Nimeni nu poate acoperi acest domeniu foarte vast, cu atat mai mult nici eu dar incerc sa va dau o informatiie generala.

Documente / Acte Import
Orice firma care vrea sa faca import trebuie sa detina un cod EORI, acesta se va procura de la VAMA.
– trebuie sa fiti platitor de TVA (pentru a va deduce TVA-ul)
– factura comerciala externa – de la exportator
– factura de transport (daca acesta e platit separat) – de la exportator
– document de transport si asigurare marfa
– actele firmei exportatoare – de la exportator
– actele firmei importatoare
– licenta de import, daca e cazul – de la Ministerul de Externe
– certificat de origine a marfii – de la biroul vamal sau camerele de comert ale tarii exportatoare
– certificat de conformitate, de calitate – de la producator
– certificat de garantie – de la producator
– contract extern
– packing list – de la exportator
– alte avize, daca e cazul (certificate fito-sanitare, certificate sanitar-veterinare, certificate de abilitare etc.)
– declaratia vamala de import
– compatibilitate electromagnetica (electronice)
– certificat EU
– eventual certificat de calitate, ISO, TUV, ETC.

Actele necesare aplicarii unui regim tarifar preferential sau a altor masuri derogatorii la regimul tarifar de baza (declaratia exportatorului pe factura sau certificat EUR 1) – se completeaza de catre exportator;
Orice alt document necesar aplicarii dispozitiilor prevazute in normele legale specifice – se furnizeaza de catre importator:

Cand o marfa este ambalata in mai multe colete, este obligatorie depunerea unei liste de colete indicand continutul fiecarui colet – se intocmeste de catre exportator.

Daca marfa poarta nume de brand-uri, va trebuie licenta.
Pentru a putea verifica taxele vamale si accizele puteti consulta TARIC.

Sunt valori minime ale produselor in vama, nu puteti subevalua sub un anumit nivel marfa doar pentru a evita plata TVA-ului.
Daca lucrati prin DHL, TNT, FEDEX, ei se ocupa de toate formalitatile vamale, dar trebuie sa le furnizati toate actele, CUI, CIF, EORI, certificate; factura vine prin colet.

Inainte de comanda, puteti suna la firmele de transport si va indica ei inainte ce acte/documente trebuie sa pregatiti, pentru fiecare categorie de import, aceasta fiind cea mai paluzibila modalitate de import. Testati firmele, dati informatii despre cantitatea coletului (dimensiune/KG), provenienta, cost si caracterul marfii.
Alegeti firma care aduce coletul cel mai ieftin si cere cat mai putine acte. Tot ei va pot indruma, de unde sa procurati actele necesare. Cu cat alegeti sa vina coletul mai repede cu atat veti plati mai piperat.

Update:

In primul rand pentru a putea face export (sau import) trebuie sa obtii codul EORI de la Directia regionala vamala de care tine firma (ti se va cere la vama copia acestui cod). Pentru vama va trebuie urmatoarele acte ( tiparite, semnate si stampilate):

a) FACTURA PROFORMA (engleza) trebuie sa fie in 3 exemplare TIPARITA, sa se specifice codul fiscal al firmei expeditoare, tara de origine, marca daca exista, conditia de livrare (de exemplu – EXW + orasul de plecare = arata ca plata transportului se face la destinatie). Valoarea din factura nu trebuie sa fie 0.

MODEL FACTURA PROFORMA – IN ENGLEZA – Proforma

b) SPECIFICATIA LA FACTURA (romana – 1 exemplar) (sa se specifice greutatea neta/bruta pe produs si tipul materialului)

PENTUR MODEL SPECIFICATIE FACTURA PROFORMA – Specif_factura_proforma

c) CERERE CATRE VAMA CU MOTIVUL EXPORTULUI / Importului  (romana – 1 exemplar)

PENTRU MODEL CERERE VAMA – Cerere vama PJ

d) COD UNIC DE INREGISTRARE (copie)