Demult, Youtube au implementat rezolutia 4K (UHD – Ultra High Definition), dar ce resurse hardware trebuie sa avem pentru a putea urmari videoclipurile 4K pe Youtube?

Sincer eu nu am reusit sa vizionez cursiv un videoclip 4K (lag, lag, lag), redat direct in browser (Mozilla sau Chrome), asta pentru ca  procesorul nu face fata.

CPU – Intel Core 2 Duo E8400 3.00 GHz

GPU (placa video) – Nvidia GeForce 9500 GT (penibila, dar imi fac treaba cu ea)

Urmatoarea bariera a rezolutiei filmelo, se indreapta spre video 4k (4096 x 2304 pixeli), in special peste 4000 px pe orizontala si peste 2000 pe verticala. Normal ca si firmele de televizoare au venit la CES 2013, cu o gama de televizoare care suporta rezolutii video 4k Dar televizoarele cu tehnologie 4K, sigur mai au de asteptat, pentru ca au niste preturi exorbitante.

Filme 4K | Youtube rezolutie Ultra HD | UHD

Nu mai punem problema ca si filmele trebuiesc filmate la rezolutia 4K, pentru ai da o reala folosinta televizorului cu aceasta tehnalogie. Desi imaginea e o adevarata bucurie, o sa mai asteptam cativa ani, pana o sa avem in casele noastre si televizoarele si sursa de imagine pentru ele.

Ca sa revenim la subiectul cu redarea fisierelor la rezolutie 4K, am recurs la descarcarea filmuletului original de pe Youtube cu 4K Video Downloader si redarea lui cu playerele pe care le am in calculator.

Descarcat fisier: TimeScapes 4K.mp4  (2:18) – 514 mb

Splash Pro EX HD Test 1 – Reda sunetul pentru 2-3 secunde si crapa, nu se deschide.

 BSPlayer – Cu BSPlayer inainte de update driver video, CPU 60%, dar imagine sacadata, lag. Dupa update driver, merge bine, CPU 60%. Calitatea imagini foarte proasta in ambele cazuri.

Media Player Clasic – Inainte de update driver video: redare buna, cursiva, fara lag. Dupa Update driver video  redare la fel, cursiva. Calitatea de doua ori mai buna decat BSPlayer.  CPU 80-90%.

Windows Media Player  –  La fel ca Media Player Clasic, nu mi sa parut diferente.

Se pare ca redarea in browser nu este ajutat si de placa video,  sau nu stiu de ce nu merge cursiv in browser.

Filme 4K

Oricum daca vreti sa probati uitati o lista cu video 4K, dar nu uitati sa schimbati calitatea pe „Original”, ca in imagine.