Toate marfurile achizitionate din tari non-UE si importate in Romania, nu scapa de taxe vamale si TVA. Exista cateva reglementari in plata pentru taxe vamale, referindu-se la un prag de la care se va aplica, aceast prag fiind respectiv suma de 150 euro. Orice marfa care intra in Romania, conform celor amintite mai sus, cu o valuare mai mare de 150 euro, va fi taxat cu TVA si o anumita aciza ( taxa vamala), diferential, raportat la natura produsului. Unele produse sunt scutite de taxe vamale.

Dar aceasta diferentiere a taxei vamale, este destul de importanta, pentru ca marja taxari este de 0 si 18% din valuarea produsului importat.

Calculul taxelor vamale:
Valuare produs (ron) x taxa vamala (?%) = y
y x 24% TVA = z
z – (-minus) valuare produs (ron) = total de plata TVA + aciza (taxa vamala)
Aceasta este ecuatia de calcul, la care uni vamesi la „valuarea produsului”, mai adauga si costul transportului, pentru ca este legal, alti sare acest procedeu, asta pentru ca legea la acest fapt este putin interpretativa. Nu am legea in fata sa dau enuntul din ea, dar stiu ca aceasta a fost impresia mea citind-o si incercand sa inteleg ambele situatii.

Taric - taxe vamale

TARIC3 – Autoritatea Nationala a Vamilor
Taric este un „tabel” al taxelor vamale, distribuit in 21 de sectiuni, fiecare sectiune are distribuite mai multe capitole si sub categorii, dupa caz.
Cautase cineva cat este taxa vamala pentru amotizoare (suspensie de masina).
Am sa fac o mica demonstratie cum sa cautati in cativa pasi valuare taxelor vamale.

Intrati in sectiunea TARIC (link), pentru a cauta amotizoare (suspensie de masina), trebuie sa aleg:taric amortizoare suspensie

  • sectiunea 17 –  Mijloace de transport si echipamente auxiliare
  • capitolul 87 – VEHICULE TERESTRE, ALTELE DECÂT MATERIALUL RULANT DE CALE FERATĂ ȘI TRAMVAI; PĂRȚI ȘI ACCESORII ALE ACESTORA
  • 8708  – Părți și accesorii de autovehicule de la pozițiile 8701-8705
  • 8708 80 – Sisteme de suspensie și părțile lor (inclusiv amortizoarele de suspensie)
  • 8708 80 35  – Amortizoare de suspensie

taric taxe vamale si tva

Acest cod ne intereseaza, acum ca am gasit codul cu pricina, in partea stanga sus veti gasi acest link „Navigare Tarif„, aici, introduceti codul si mai jos introduceti tara de destinatie, de unde vine produsul, apoi dati click pe cautare masuri import.

In acest moment veti cunoaste datele despre suma taxei vamale, TVA, restrictii si prohibitie, scutiri de taxa vamala, certificate.

taric taxe vamale

Aveti grija la selectarea produsului, nefiind un meniu foarte usor, natura produsului nu e chiar usor de gasit, in special daca nu sunteti specializati si cand veti survola pentru prima data acest tabel o sa va rapeasca putin timp, dar cu putina atentie il veti intelege.

In multe cazuri natura produsului va va da ceva de furca cu rabdare si putina intelepciune, sper ca va fi usor de gasit. Este putin mai greu de manuit acest TARIC din cauza sistemului de conditionare, gen legistlatie, asa ca atentie.

Daca aveti neclaritati, folositi sectiunea de comentarii.