Atentie la spatiul de stocare tableta cand o cumparati

Atentie la spatiul de stocare tableta cand o cumparati

Daca vreti sa cumparati o tableta pentru jocuri adresata unui copil, aveti grija la spatiul de stocare tableta, pentru ca instalarea jocurilor mari gen: Fifa 14, Fifa 15, GTA, au o marime de peste 1Gb.

O mare greseala al multor novici in materie, in special parintii care nu cunosc prea multe in domeniul tehnologiei, cumpara cele mai ieftine tablete, in mare parte cele cu 4Gb spatiu de stocare.

Binenteles ca atat timp cat tableta contine un slot de SDcard, multi banuiesc ca pot mari spatiul de stocare tableta. Dar asta face parte mai mult din teoria marketingului decat al tehnologiei. Este OK pentru filme, muzica si poze, dar pentru jocuri este mult mai complicat.

In mare masura copilul nu se uita la filme pe tableta, prioritatea cea mai mare o au jocurile si aici intervine problema, pentru ca, in timp copilul vrea jocuri mai complicate, ceea ce duce si la un necesar mai mare de spatiu pentru stocare pentru tableta.

Dar sa vedem cum este impartit acest spatiu de 4Gb:

  1.  1 GB – Memorie Interna (Internal Storage) – Spatiul de stocare tableta special pentru aplicatii, asa cum este la calculator partitia “C://”
  2.  1.5 – 1.8 GB NandFlash (Tablet Storage)  – Spatiul de stocare distribuit in special pentru poze, filme, muzica si fisierele adiacente a jocurilor. In orice Manager de fisiere, acest NandFlash (Tablet Storage), va fi gasit sub denunirea de SDcard.
  3. 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128 GB – Spatiul de stocare al SDcard-ului extern, pe care il atasezi tu, pentru muzica, filme, poze, documente.

Memorie Interna (Internal Storage) si NandFlash (Tablet Storage), insumeaza in jur de 2,6 GB, daca va intrebati unde este restul de spatiu pana la 4Gb, atunci trebuie sa stiti ca acest spatiu de stocare este ocupat de sistemul Android.

Ca sa intelegeti mai bine trebuie sa explic doua lucruri, denumirea sistematica a spatiului de stocare si modul fisierelor si preluarii a unui joc mare.

In Managerul de fisiere al tabletei, cele 3 puncte de mai sus sunt trecute astfel:

  1. local – Memorie Interna (Internal Storage)
  2. sdcard – NandFlash (Tablet Storage)
  3. ext_sdcard  –  cardul extern

Sistemul fisierelor si preluarii a unui joc mare:

Un joc mare este format din 2 parti:

  1.  executabil .apk (ex. FIFA 14 v1.2.8.apk)
  2. un folder cu fisierele adiacente jocului (com.ea.game.fifa14_row), care trebuie pus in (SDcard/Android/obb/)

Daca puneti aceste fisiere pe cardul extern in  folderul Android/obb/, rulati executabil .apk (ex. FIFA 14 v1.2.8.apk) pentru a instala, apoi incercati sa deschideti jocul, NU va merge. Jocul va incerca sa descarce fisierele adiacente acestui joc, (com.ea.game.fifa14_row), pentru ca nu-l gaseste. Si acest fapt se datoreaza proastei denumiri a spatiului de stocare.

Jocul va incerca sa se uite dupa folderul (com.ea.game.fifa14_row), in  [sdcard/Android/obb/com.ea.game.fifa14_row], iar “sdcard” este defapt NandFlash-ul (Tablet Storage) de sub 2 GB spatiu de stocare.

Daca mutati folderul “com.ea.game.fifa14_row” in NandFlash, “Android/obb/com.ea.game.fifa14_row“, atunci jocul va porni fara probleme. Chiar daca descarcati jocul de pe Magazin Play, fisierele vor ajunge in aceleasi pozitii, pentru ca altfel nu merge.

Sunt aplicatii pentru a repara aceasta problema, dar eu nu am gasit nici una care sa percuteze cum trebuie, asa ca am incercat sa varianta mai complicata pe o tableta E-Boda A320 4GB.

Am inceput cu root-area tabletei cu instalarea a 2 aplicatii, mai precis, un manager de fisiere pentru root, cu permisiuni de editare a fisierelor sistemului, in acest caz cu editare fisierului “vold.fstab“, in care sunt caile de boot-are a tabletei trebuie schimbate asa:

#dev_mount emmc /storage/sdcard0 20 /devices/platform/msm_sdcc.3/mmc_host/mmc0
#dev_mount sdcard /storage/sdcard1 auto /devices/platform/msm_sdcc.1/mmc_host
-Cu acesta-
dev_mount sdcard /storage/sdcard1 20 /devices/platform/msm_sdcc.3/mmc_host/mmc0
dev_mount emmc /storage/sdcard0 auto /devices/platform/msm_sdcc.1/mmc_host

sau asa..
dev_mount sdcard /mnt/sdcard auto /devices/virtual/block/nand1
dev_mount extsd /mnt/extsd auto /devices/platform/sunxi-mmc.1/mm_host /devices/platform/sw_hcd_host0 /devices/platform/sw-ohci.1/devices/plaform/sw-ohci.2
cu...
dev_mount extsd /mnt/extsd auto /devices/platform/sunxi-mmc.1/mm_host /devices/platform/sw_hcd_host0 /devices/platform/sw-ohci.1/devices/plaform/sw-ohci.2
dev_mount sdcard /mnt/sdcard auto /devices/virtual/block/nand1

Ei la mine nu a mers, la alti a mers, poate si timpul redus in care am avut tableta unui coleg nu am putut testa mai mult, am facut doar 3 incercari si fara rezultat.

Desi mai exista cel putin 5, dar la fiecare eroare, trebuia sa instalez ROM-ul, sa root-ez sa instalez cele doua aplicatii pentru permisiuni, sa editez fisierul si apoi eroare si iar de la capat, necesita ceva timp. Oricum colegul meu a cumparat alta tableta de 10″, asa ca am sa o cer sa testez tot pana la urma.

Dar pana atunci este bine sa aveti grija ce cumparati, stiind deja pentru ce o cumparati… tableta, si grija la:

Spatiul de stocare al tabletei

Cer scuze pentru forma scrisa “spatiul de stocare tableta“, in loc de “spatiul de stocare al tabletei” folosesc pentu cuvinte cheie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.