Documente Acte Import non-UE extracomunitar China

Este o mare dilema pe tot internetul privind Documente Acte Import non-UE extracomunitar China, USA, etc. In mare masura exista pentru fiecare categorie de produse, acte strict necesare pe gama produse. La electronice, bijuterii, alimente, etc, sunt necesare tipuri de licente si documente reglementate, dar nimic concret.
Asta pentru ca este o mare cantitate de informatie, pe care daca ar fi pusa intr-o pagina, cred ca fiecare individ se poate pierde imediat, astfel s-au creeat firme specializate de consiliere vamala.

Nimeni nu poate acoperi acest domeniu foarte vast, cu atat mai mult nici eu dar incerc sa va dau o informatiie generala.

Documente / Acte Import
Orice firma care vrea sa faca import trebuie sa detina un cod EORI, acesta se va procura de la VAMA.
– trebuie sa fiti platitor de TVA (pentru a va deduce TVA-ul)
– factura comerciala externa – de la exportator
– factura de transport (daca acesta e platit separat) – de la exportator
– document de transport si asigurare marfa
– actele firmei exportatoare – de la exportator
– actele firmei importatoare
– licenta de import, daca e cazul – de la Ministerul de Externe
– certificat de origine a marfii – de la biroul vamal sau camerele de comert ale tarii exportatoare
– certificat de conformitate, de calitate – de la producator
– certificat de garantie – de la producator
– contract extern
– packing list – de la exportator
– alte avize, daca e cazul (certificate fito-sanitare, certificate sanitar-veterinare, certificate de abilitare etc.)
– declaratia vamala de import
– compatibilitate electromagnetica (electronice)
– certificat EU
– eventual certificat de calitate, ISO, TUV, ETC.

Actele necesare aplicarii unui regim tarifar preferential sau a altor masuri derogatorii la regimul tarifar de baza (declaratia exportatorului pe factura sau certificat EUR 1) – se completeaza de catre exportator;
Orice alt document necesar aplicarii dispozitiilor prevazute in normele legale specifice – se furnizeaza de catre importator:

Cand o marfa este ambalata in mai multe colete, este obligatorie depunerea unei liste de colete indicand continutul fiecarui colet – se intocmeste de catre exportator.

Daca marfa poarta nume de brand-uri, va trebuie licenta.
Pentru a putea verifica taxele vamale si accizele puteti consulta TARIC.

Sunt valori minime ale produselor in vama, nu puteti subevalua sub un anumit nivel marfa doar pentru a evita plata TVA-ului.
Daca lucrati prin DHL, TNT, FEDEX, ei se ocupa de toate formalitatile vamale, dar trebuie sa le furnizati toate actele, CUI, CIF, EORI, certificate; factura vine prin colet.

Inainte de comanda, puteti suna la firmele de transport si va indica ei inainte ce acte/documente trebuie sa pregatiti, pentru fiecare categorie de import, aceasta fiind cea mai paluzibila modalitate de import. Testati firmele, dati informatii despre cantitatea coletului (dimensiune/KG), provenienta, cost si caracterul marfii.
Alegeti firma care aduce coletul cel mai ieftin si cere cat mai putine acte. Tot ei va pot indruma, de unde sa procurati actele necesare. Cu cat alegeti sa vina coletul mai repede cu atat veti plati mai piperat.

Update:

In primul rand pentru a putea face export (sau import) trebuie sa obtii codul EORI de la Directia regionala vamala de care tine firma (ti se va cere la vama copia acestui cod). Pentru vama va trebuie urmatoarele acte ( tiparite, semnate si stampilate):

a) FACTURA PROFORMA (engleza) trebuie sa fie in 3 exemplare TIPARITA, sa se specifice codul fiscal al firmei expeditoare, tara de origine, marca daca exista, conditia de livrare (de exemplu – EXW + orasul de plecare = arata ca plata transportului se face la destinatie). Valoarea din factura nu trebuie sa fie 0.

MODEL FACTURA PROFORMA – IN ENGLEZA – Proforma

b) SPECIFICATIA LA FACTURA (romana – 1 exemplar) (sa se specifice greutatea neta/bruta pe produs si tipul materialului)

PENTUR MODEL SPECIFICATIE FACTURA PROFORMA – Specif_factura_proforma

c) CERERE CATRE VAMA CU MOTIVUL EXPORTULUI / Importului  (romana – 1 exemplar)

PENTRU MODEL CERERE VAMA – Cerere vama PJ

d) COD UNIC DE INREGISTRARE (copie)

75 de comentarii la „Documente Acte Import non-UE extracomunitar China”

 1. Sunt la primul import din CHINA si doresc sa aflu ce documente trebuie sa pregatesc pentru formalitatile vamale.
  Marfa reprezinta tamburi cu cabluri de telecomunicatii cu fibre optice tip ADSS .
  Conditia de livrare este C&F Constanta, Romania by sea.
  Ce diferente ar fi din punct de vedere al documentelor prezentate in vama si bineinteles costuri daca s-ar schimba conditia de livrare din C&F Constanta in DDP Bucuresti?
  Va multumesc anticipat.
  Cristian

 2. Sunt la primul import din CHINA si doresc sa aflu ce documente trebuie sa pregatesc pentru formalitatile vamale.
  Marfa reprezinta tamburi cu cabluri de telecomunicatii cu fibre optice tip ADSS .
  Conditia de livrare este C&F Constanta, Romania by sea.

  Va multumesc anticipat.
  Cristian

 3. Totul pe “cenzurat” trimite intrebarea si iti răspundem punctual . Vrei si EORI? Rapid , fara stampila , cel mai mic pret din piata.

  Edit criss266 – daca vrei sa faci reclama, contacteaza-ma… EORI se face gratuit foarte usor, de ce trebuie sa plateasca lumea…

 4. Rog !!! Pentru import din Korea prudese cosmetice ce documente imi trebuiesc ? Importul este prin posta romana internationala .

 5. EORI se face gratuit la ANV, nu este mare inginerie. Referitor la comert international sunt multe aspecte de care trebuie sa tii cont. mare atentie !

 6. Europrim Shipping SRL este o companie de 13 ani pe piata logistica. Avand agenti dedicati pe 6 continente, mai mult de 4000 de angajati in peste 60 de tari si cumuland volume de marfa ce depasesc un milion de containere transportate pe cale maritima, Europrim este unul din leaderii de piata mondiali in domeniul transporturilor maritime containerizate internationale si a acumulat pe parcursul anilor o experienta deosebita in logistica si transportul maritim si multimodal al diferitelor tipuri de marfa din industria de automobile si aeronautica, cea farmaceutica, industria de confectii cat si cea a bunurilor de larg consum.
  Oferim servicii de transport, marfa grupaj China si preturi transport marfa foarte competitive pentru toate firmele importatoare de bunuri de larg consum din China si Asia etc.

  Rutier: import/ export in regim LTL / FTL / fast car / agabaritic
  Maritim: import/export atat grupaj LCL , cat si containere full FCL , servicii saptamanale / transport conventional
  Aerian : import/export in regim cargo/ hand-carry / charter
  Formalitati vamale, propriul comisionar vamal
  Depozitare: Constanta, Bucuresti si Otopeni. (atasament)

  In cazul in care aveti in vedere organizarea de noi transporturi AERIAN/MARITIM/RUTIER, nu ezitati sa ma contactati pentru o oferta.
  andrei.fudulica@europrim.ro
  0744762379

 7. Buna ziua. Ma intereseaza care sunt taxele vamale pentru import din Turcia de textile( blugi, tricouri, bluzoane etc.) prin cargo. Cum e mai bine sa fiu platitor de tva sau nu? Astept sfaturi. Nu am nici un pic de experienta. Va multumesc.

 8. Nu conteaza cu ce vin, daca vrei sa le vinzi, automat pe firma, platitor de TVA ca sa poti sa-l deduci, obtinere nr. EORI, verifica “caen”, daca e ok pentru import.
  Sunt multe chitibusuri la import, acte multe, un comisionar vamal este ok, daca nu are cine sa-ti explice cineva din experienta care face asta personal, firmele apeleaza la comisionari vamali. Sunt acte de provenienta marfii, autorizatii pentru marfa ca sunt confectionate din materiale acceptate de UE, certificate, buletine, facturi, etc. Taxe de manipulare in vama.

 9. Buna ziua,
  Doresc sa fac un import de textile din India, Fiind la primul import , orice informatie, recomandare, imi este folositoare si le multumesc celor care doresc sa ma ajute.

 10. Buna ziua,
  Ne numim PANDA LOGISTICS SRL si suntem o casa de expeditii ce ofera servicii complete de Transport AERIAN, MARITIM ( FCL, LCL, PROJECT CARGO) si FEROVIAR de marfuri din si catre majoritatea aeroporturilor/porturilor lumii.
  De asemenea, avem posibilitatea de a va oferi ca beneficiu serivciul de Vama Fiscala ( Fiscal Custom Clearance) la importurile aeriene prin Frankfurt sau la cele maritime prin Hamburg sau Koper.
  Pentru o prezentare mai detaliata a serviciilor noastre, va puteti adresa printr-un mesaj privat sau la numarul de telefon 0799.999.828, respectiv pe adresa de e-mail: robert.popescu@panda-logistics.eu / website: http://www.panda-logistics.eu
  Asteptam cu interes solicitarile dumneavoastra in acest sens ! Va multumim anticipat! Sa aveti o zi cat mai buna in continuare !

 11. China Inter-Trade Alliance Ltd.
  RM D 18/F, Thomson Road, Thomson Commercial Blvd., Wan Chai, Hong Kong CI:58876174-000-08-11-2 CR No.:1652589

  Doriti sa va reduceti costurile cu furnizorii, insa nu doriti sa renuntati la calitatea produselor serviciilor pe care le vindeti?
  Doriti sa faceti o investitie dar, considerati ca bugetul care ar trebui alocat e prea mare?
  Va ganditi sa achizitionati un echipament second – hand insa, va ganditi ca mentenanta acestuia ar fi grea si scumpa?
  Achizitia din China ar putea fi raspunsul!
  Facem importuri din China incepand cu 2006 iar, din anul 2011 oferim si servicii:
  a. sourcing (identificare de furnizori, verificarea acestora, negocierea de termini contractuali si respectiv, semnarea contractelor);
  b. monitorizarea calitatii pe parcursul productiei;
  c. verificare finala a marfii;
  d. consultant servicii de transport si logistica;
  e. pregatirea documenteleor de vama;
  f. asistenta in formalitatile vamale.
  Suntem prezenti DIRECT in China prin reprezentantii angajati ai societatii noastre de 5 ani, ceea ce asigura intelegerea modului de gandire si operare a partenerilor chinezi. Acest lucru ne confera o serie de avantaje printre care:
  Personal competent european care conlucreaza cu personalul local;
  Personalul european intelege cerintele clientilor romani;

  http://www.citapro.com
  Contact:
  mirceadhanu@gmail.com
  0753305288

 12. Buna ziua, ma poate ajuta cuneva cu o informatie? Vreau sa import din SUA, material genetic suin. Am citit pana m-a luat durerea de cap. Exista firme specializate pt asa ceva? Sa import prin firma respectiva care sa se ocupe de toate actele si eu sa cumpar practic pachetul de la firma respectiva. Chiar nu exista astfel de firme?

 13. Poti sa iei legatura cu un comisionar vamal lentru informatii si te ajuta el cu importul, tu comanzi si el se ocupa de tot importul.

 14. Buna ziua
  Ce fel de certificate am nevoie Pentru a importa echipamente de fizioterapie si articole sportive Din Asia in aromania? Imi trebuie FDA?

Lasă un răspuns