Taxe vamale pentru colete externe UE | China – USA

Taxe vamale

Sunt obligat sa scriu acest articol pentru a face putina lumina in problema acestor taxe vamale, pe care le percepe vama romana pentru coletele comerciale sau personale, adica marfuri comandate prin telefon, internet (online), telechat sau corespondenta, din afara UE ( orice tara care nu este inclusa in Uniunea Europeana, aceastea fiind nesupuse taxelor vamale), ex. China, USA.

Cursurile valutare de calculare a valutei se face o data pe luna, in prima zi a fiecarei luni, dupa aceasta referinta se face calcularea in lei sau raportul intre valute. Adica factura e in USD, va fi ajustata in Euro, dupa cursul de referinta al lunii, ca sa conformeze taxele care se impun asupra coletului.

Taxe vamale sunt de 4 tipuri:

 1. TVA -20%
 2. Taxa vamala – Conform catalogului vamal European TARIC
 3. Taxa vamala forfetara – 2,5%
 4. Accize

Taxe vamale pe valuarea coletului:

10 Euro: Costul taxelor vamale este “0”. Nu se plateste nimic.

150 Euro: Daca coletul nu depaseste 150 de euro, se va plati doar TVA, adica 24%, din valuarea coletului.

150.01 Euro: De la aceasta suma se palateste si taxa vamala plus TVA

Daca coletul se trimite de la o persoana fizica la alta si nu au caracter comercial, adica trimiti 50 de ceasuri, iar valuarea acestora nu depaseste 700 de euro, atunci se aplica o taxa vamala forfetara de 2,5%, binenteles si TVA.

Calculare Taxe Vamale:

Daca comanzi un telefon de 200 Euro cu tot cu drum. Taxele vamale sunt incluse cu tot cu taxa de drum, adica totalul facturii.

200 x 3,3% (taxa vamala) = 206,6

206,6 x 24% (tva) = 256,1 Euro  (din 2016 – 20% TVA)

Total taxe vamale = 56,1 euro

Eu am ales o taxa vamala de 3,3, pentru ca aceasta este prevazuta in codul vamal 9503003000, pentru electrocasnice, electronice, dar asta depinde de vamesul de care dai, la ce vrea el sa integreze produsul, deci vorbiti frumos, sub nici o forma nu iritati vamesul, caci codurile astea vamale sunt facute sa le inteleaga numai ei.

Chiar daca aveti factura in colet, vamesi nu o baga in seama prea mult, stiu si ei de cererea clientilor pentru subevaluarea facturilor, daca li se pare suspicios, au dreptul sa va ceara dovada plati, fie el extras de cont sau invoice PayPal. deci nu aveti cum sa-l pacaliti, mai ales ca au internetul in fata.

Eu m-am dus cu dovada plati din Paypal, desi cerusem pentru telefonul acesta THL W100, o factura de 55 de dolari, care a fost atasata in colet, dar pana sa vina coletul, m-am sucit si am zis, dai naibi de 50 ron in plus care trebuie sa ii dau la tva caci facusem socoteala si nu intram sub incidenta de taxe vamale, macar sa fie totul in regula, fiind si prima comanda din China. Am facut bine caci sincer, din discutie cu vamesul am ajuns sa se uite pe net dupa pretul telefonului, e foarte usor sa verifice pretul, avand ca expediator numele magazinului si modelul telefonului, poate afla pretul real in maxim 1 minut, iar ei sincer nu se grabesc.

Va spun ca asta e cea mai buna varianta, fiti cinstiti, sa aveti dovada plati, vorbiti frumos si sigur vamesul o sa fie ok, avand in vedere ca traim in Romania, iar statul ii cam concediaza, va dati seama incearca sa umfle si ei porcul… nu taxe vamale.

Pentru tutun, alcool si parfumuri sunt alte criteri si valori, alte taxe vamale.

[alert type=”error”]Atentie

Puteti ocoli aceste taxe vamale, pentru mai multe detalii accesati acest articol.

Important – Cum sa comanzi produse din China SUA non-UE – 26:09:2015

[/alert]

738 de comentarii la „Taxe vamale pentru colete externe UE | China – USA”

 1. Buna , ce taxe se platesc in cazul in care primesc un colet din Sua , sant niste cutite , in valaoare de 250 $ , sant un cadou de la un prieten.

 2. TVA si acciza. Nu conteaza ca sunt de la un prieten, daca sunt noi se plateste, daca are ambalajul desfacut sau sunt in alt ambalaj platesti doar TVA.

 3. Buna ziua,
  Am cumparat de pe ebay o haina de piele noua, cu etichete , am platit 1949 lei plus 343 lei drumul. Maine ma duc sa ridic coletul de la vama. Imi puteti spune va rog cat am de plata acolo? Va multumesc.

 4. Tva 20% si un comision vamal parca 8% parca la haine. Intai se aplica comisionul apoi la total TVA-ul.

 5. Buna,daca vreau sa cupar o pereche de adidasi din america in valoare de 85$,cat ar trebui a platesc la vama?

 6. Buna,
  Comand on-line di SUA pantofi de 300$ + transport 50$.
  Ce trebuie sa platesc si unde?
  Multumesc,

 7. La posta vamala din orasul tau. Vei plati tva plus accize undeva la 25-30% din total.

 8. Doresc să achiziționez un GPS de cadastru din Indonezia preț 2000 de euro, produs sh, aveți idee costul final care ar fi?

 9. Buna ziua! Doresc sa cumpar componente pentru un calculator din Statele Unite(US) in valoare de 1000 de dolari. Exista si accize sau voi plati doar tva? Nu am gasit in lista taric.

 10. Eu zic ca e imposibil sa nu gasesti, dar sigur are si acciza, prea putine sunt fara accize in special echipamente medicale.

 11. Salutare. Probabil a fost intrebat de o mie de ori, si totusi.. Un telefon din China, cu transport cu tot, pe la $450 de pe AliExpress (vanzatorul este si producatorul). Platesc 19% din $450 plus cat mai exact? Multumesc.

 12. Eu stiam de 8% acciza, daca sa mai modificat intre timp, nu stiu.
  Deci 8% din 450 aduni si aplici tva. Apoi cei 8% cu tva-ul sunt plata vamala.
  Bani pe care trebuie să-i achiti la vames.

 13. Salutare.
  Achizitionez monitoare led in valoare de 17800 de dolari din China.
  Produsul îl ridic de pe portul Rotterdam.
  Ce taxe vamale am de achitat la vama si unde?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 14. Preia legatura cu un comisionar vamal de pe raza judetului tau. Marfa o sa vina in tir sigilat si vama o sa fie facuta de comisionarul vamal.

 15. Buna ziua, daca primesc un colet de la un prieten din SUA cu un telefon, ce taxe vamale platesc?

Lasă un răspuns