Transport colete China fara taxe vamale – Sinteza

Taxe vamale non-UE, China, USA, etc.

O mare problema a cumparaturilor online din statele Non-UE, in special China, sunt aceste taxe vamale si in prealabil aceasta nesimtita taxa capitalista TVA, o taxa la care am de adresat o multitudine de cuvinte obscene.

Pentru ca cei de afara incearca sa-si infoloreasca afacerile, noi romani avem indirect o mare favoare, scapand de plata TVA-ului.

Acum, conform spuselor lui Adela (user important al acestui site, care a adus multe informatii), a relatat o contradictie la posta de cartier, la ridicarea unui colet trimis prin TNT de la Pandawill, invocandui-se suspiciunea platiri vamei. Coletul avand o atentionare sub forma:

[alert type= “notice”]”Goods are not fulfilling the conditions prescribed by articles 9 and 10 of the Treaty establishing the European Economic Community”

[/alert]

 

RO – Mărfuri care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la articolele 9 și 10 din Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene

Articolele 9 si 10 din “Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene“, arata cam asa:

Libera circulație a mărfurilor (privind taxe vamale)

Articolul 9

(1) Comunitatea se întemeiază pe o uniune vamală care cuprinde ansamblul schimburilor de mărfuri și care implică interzicerea, în relațiile dintre statele membre, a taxelor vamale la import și la export și a oricăror taxe cu efect echivalent, precum și adoptarea unui tarif vamal comun în relațiile cu țările terțe.

(2) Dispozițiile capitolului 1 secțiunea 1 și ale capitolului 2 din prezentul titlu se aplică produselor originare din state membre, precum și produselor provenind din țări terțe care se află în liberă circulație în statele membre.

Articolul 10

(1) Produsele care provin din țări terțe sunt considerate ca fiind în liberă circulație într-un stat membru în cazul în care au fost îndeplinite formalitățile de import și au fost percepute în statul membru în cauză taxele vamale și taxele cu efect echivalent exigibile și dacă nu au beneficiat de o restituire totală sau parțială a acestor taxe și impuneri.

(2) Până la sfârșitul primului an de la intrarea în vigoare a prezentului tratat, Comisia stabilește metodele de cooperare administrativă pentru punerea în aplicare a articolului 9 alineatul (2), luând în considerare necesitatea de a reduce pe cât posibil formalitățile impuse comerțului.

Până la sfârșitul primului an de la intrarea în vigoare a prezentului tratat, Comisia stabilește, în comerțul dintre statele membre, dispozițiile aplicabile mărfurilor originare dintr-un alt stat membru, pentru fabricarea cărora s-au folosit produse care au fost scutite în statul membru exportator de taxe vamale și de taxe cu efect echivalent sau care au beneficiat de o restituire totală sau parțială a acestor taxe sau impuneri.

Adoptând aceste dispoziții, Comisia are în vedere normele prevăzute pentru eliminarea taxelor vamale în cadrul Comunității și pentru punerea în aplicare treptată a Tarifului Vamal Comun.

Orice firma de curierat de pe teritoriul UE, care trasporta un colet din spatiul non-UE, prin tara lor, formalitatile trebuiesc facute la intrarea in UE, deci in tara de origine a firmei, astfel coletul preia dreptul de origine la retrimitere in spatiul UE, automat fiind scutit de taxe vamale si TVA la intrarea in tara, conform articolului 9, aliniat 1.

La toate coletele venite pe aceasta ruta nu sunt scutite de taxe vamale si sunt tiplate cu acest mesaj, adica nu se plateste nici o vama acolo, in caz ca sunteti sesizati sa platiti taxe vamale, invocati “Articolul 9 si Articolul 10 din Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene“, pe care oricum uni angajati ai postei romane nu-l stiu, sau spunetile ca ati mai primit colete pe aceasta ruta si nu a fost nici o problema, frumos si concis fara sa iritati.

De ce nu le tipleaza in limba chineza, ca nici dracu nu-si mai da seama.

[alert type=”error”]Aceste firme de curierat, precum  Sweden Post, TNT Airmail, Deutsche Post, aplica acest mesaj pe colet, pentru a scapa de raspundere, astfel acest sistem cu parere de rau se va prabusi la un moment dat. Speram sa tina cat mai mult.[/alert]

Asa cum am precizat si mai sus firmele de curierat international cu care puteti evita inca taxele vamale si TVA, sunt:

 • Sweden Post,
 • TNT Airmail,
 • Deutsche Post

Swiss Post editat 29-07-2014 coletele prin  Swiss Post vin la vama, nu mai vin la posta de cartier.

Sweden Post – Netherlands – Olanda

Sweden Post o firma de curierat a Suediei, a inceput bine acest procedeu de coletarie international, astfel coletele ajungeau in jur de 12-15 zile in Romania, dar in timp intarzierile au devenit la ordinea zilei, astfel ca acum au o marja de 40 de zile pana la intrarea in posesia coletului de la posta de cartier, bine totusi ca scapam de taxe vamale.

Deutsche Post – Germania

Pandawill a lucrat ceva vreme cu acest servici de coletarie, dar a renuntat la el, nu stiu cauza dar a fost o vreme buna, oricum se mai gaseste pe alte siteuri.

TNT Airmail

Aici de putin de discutat, avand in vedere noua lege care a intrat in aceste servicii de coletarie, sa nu mai trasporte electronice care contin baterii, decat pe servicii Express, multe magazine refuza sa trimita prin posta normala fie el TNT, Sweden, Swiss, etc. Nu ca nu ar dori magazinele acest transport, doar pentru ca aceste servicii nu primesc astfel de colete, decat trasportate express, care costa de 10 ori mai mult decat posta normala.

Din almalganul de comentarii poti deduce caci alte magazine invinuieste Pandawill de ilegalitati pe ramura transport, facand trafic de marfa cu bateri prin TNT Airmail (Posta normala TNT) si nu TNT Express, unde la TNT Airmail costul trasportului este in jur de 5-10$ , iar la TNT Express in jur de 50$. Cum fac cei de la Pandawill si inca cateva magazine, din cate am inteles si Fastcardtech trimite prin TNT Airmail, ramane un mister.

Dar acest mister are rezolvari din aceste ipoteze, ori au un contract, ori o intelegere, caci fara stirea TNT-ului nu cred ca poate face asta, iar TNT-ul la un trafic imens de marfa poate trece peste legalitati, caci de politica este peste tot.

Aceste beneficii pentru ei sunt si pentru noi deocamdata, ei isi vand marfa, noi nu platim taxe vamale si TVA si astfel normal ca cumparam de la cei care au costul transportului mic si ne mai priveaza si de taxe vamale. Ganditi-va cate colete pleaca prin TNT Airmail spre toata Europa, caci europenii s-au desteptat putin si stiu ca toate produsele sunt fabricate in aceste parti asiatice, iar marile firme precum Samsung, LG, HTC, nu fac decat sa le platim brandul cu 40% din pretul produsului.

Telefoanele sub 100$ putem spune ca au o tenta chinezeasca, dar cele peste 100$ se vede calitatea, pentru ca si chinezii au produse de calitate, cu cat un telefon este mai scump cu atat calitatea sa este mai mare, nu este o regula, dar am simtit asta din ceea ce am comandat.

Referitor la track code (numarul de urmarire al comenzii), acestea in mod normal sunt vizibile in 3-4 zile de la intrarea lui in posesia ta. Este mai mult informational si nu trebuie sa ne facem prea multe griji pentru el, pentru ca poate sari unele etape sau sunt evidentiate mai multe etape odata, ceea ce face sa inteleg ca updatele la track se face cam anevoios. Oricum este un punct de referinta.

In legatura cu firmele de curierat intenational express, gen DHL Express, TNT Express, FedEx Express, UPS Express, etc.

Serviciile express, aduc coletul acasa daca doriti, intr-un timp scurt (3-7 zile), dar costa in jur de 50-100$, dar ei fac vama, absolut tot ce este necesar (vama, taxe vamale, TVA), doar platesti curierului la usa, suma care in prealabil ai fost instintat la telefon, sa o platesti. Aceste firme fac vama dupa valuarea coletului sau dupa factura din colet.

Astfel trebuie sa vorbesti cu vanzatorul sa puna pe colet/factura un pret mult mai mic, dar astfel sa nu dai nici de banuit, suma trebuie sa fie intre 50- 200 $, depinde de costul produsului, recomandat sa nu fie o suma fixa, dar oricum stie chinezul ce sa faca, numai ca trebuie sa vorbiti cu el, pentru aceste detalii.

Voi reveni in acest articol, ori de cate ori se schimaba ceva.

 

94 de comentarii la „Transport colete China fara taxe vamale – Sinteza”

 1. @crysstian
  Nici eu nu aveam dovada platii la vama, dar acolo avea un PC cu net, am intrat pe site in contul meu al acelui magazin, am aratat comanda si cat am dat pe comanda, ca sa vada ca am dat sub 10 euro. Asa am demonstrat cat am dat fara dovada platii. Erau 2 ceasuri. Pe colet este acelasi destinatar.

  Deci ai putea face dovada asa, iar complementar ai putea sa faci o pagina trasa la imprimanta de unde ai acel castig, din contul tau. Ai 98% sanse sa nu platesti nimic. Doar daca gasesti un vames mai moracanos. Oricum daca te gandesti la valuarea castigului, nu cred ca se merita.
  Nu-ti face prea multe probleme.

 2. Multumesc mult de raspuns ! Va voi anunta daca voi reusi sa iau lucrurile domnisoarei mele….

 3. Coletele trimise prin PostNL nu mai ajung la posta de cartier. ci la oficiul vamal= taxe. Ridicat astazi

 4. Colet livrat prin PostNL a ajuns la VAMA, 23.03.2015.
  Stiti daca coletele care sunt livrate prin Deutsche Post si Sweden Post sunt aduse la vama?

 5. @tommy
  Nu mai stiu asta dar sigur si ei aplica aceiasi eticheta, deci sa terminat.

 6. Banuiesc ca se incalca legile UE daca se baga in vama coletele operatorilor din Comunitate! Nu se poate face o reclamatie ??? Parerea mea e ca e un abuz din partea statului Roman !!! Noi ne pricepem la asa ceva !! Aici e evaziunea cu cativa dolari amarati !! Altii fura milioane de euro dar nu e o problema !!

 7. @Iacob
  Este coret si legal ceea ce se intampla, coletele nu sunt introduse pe teritoriul Olandei, sunt sortate in sistemul aeroportului, sau mai bine zis in “zona libera”, astfel ele pleaca spre romania, cu acel mesaj pe ele.
  Este corect sa ajunga la vama si am spus demult ca asa este corect, dar din cauza neinteresari din posta romana, am profitat si noi un an si ceva.
  Daca ar fi platit PostNL taxele vamale in Olanda, atunci ar trece liber la noi, dar nu se intampla asta.

 8. @criss266
  Explica te rog cum este legal. Pe colet nu apare nici o adresa de China sau alta tara. Senderul e posta de Olanda. Singura “problema” e timbrul galben scris in olandeza ca ar fi un pachet venit din afara UE. Daca refuz coletul unde se duce ? Singura vinovata e posta romana care trimite coletul in vama. Pe site-ul postei coletul apare ca trimis din Olanda.

 9. @Nume
  Sincer acea eticheta spune ca a intrat in UE fara taxare, iar taxarea se face la destinatie, oricare ar fi ea, in orice stat.
  Daca ar fi sa il returnezi, coletul pleaca catre POSTNL, iar acestia dupa numarul de track fac rambursarea coletului.
  Din cate am vazut sub eticheta da la PostNL, este si eticheta cu adresa chinei, adica cea originala.
  Am specificat in acest articol “Publicat în: 1 Iun, 2014 @ 9:27”, aceasta eticeta spune ca coletul NU INDEPLINESTE conditiile de libera trecere.

  “Mărfuri care NU INDEPLINESC condițiile prevăzute la articolele 9 și 10 din Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene”

  Deci nu au libera trecere, nu sunt scutite de taxe vamale, adica se taxeaza la destinatie.
  Deci de aproape un an am specificat ca este o favoare pentru noi, ca cei din posta romana nu stiau prea multe legi, cand inca treaba cu POSTNL merge struna.
  Stiam ca nu o sa mearga la infinit, oricum am beneficiat de aceasta greseala foarte multi si asta a fost superb.


  Vreti sa iau legea sa o despic in 4 ?
  .
  (2) Dispozițiile capitolului 1 secțiunea 1 și ale capitolului 2 din prezentul titlu se aplică produselor originare din state membre, precum și produselor provenind din țări terțe care se află în liberă circulație în statele membre.

  “…țări terțe care se află în (liberă circulație) în statele membre.”
  (liberă circulație) – cele scutite de vama – in special aparate medicale, didactic.

 10. Buna ziua!
  Vreau sa fac import din China pentru o linie de productie…
  Pretul ei ii undeva pe la 55.000-60.000$ (fob)
  Greutate 750-800kg si volum aprox 4m3
  Ce taxe trebuie sa platesc si cam la ce pret se ridica transportul?
  Va multumesc & un wk-end frumos!

 11. @onul

  Legea 133/1999, art.22
  O.G. nr.92/1997, art.13 lit.a)
  Legea 141/1997, art.71 si 144 alin.(1) lit.b)

  Potrivit art.22 din Legea 133/1999 privind stimularea intreprinzatorilor privati pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, „intreprinderile mici si mijlocii sunt scutite de la plata taxelor vamale pentru masinile, instalatiile, echipamentele industriale, know-how, care se importa in vederea dezvoltarii activitatilor proprii de productie si servicii si care se achita din fonduri proprii sau din credite obtinute de la banci romanesti sau straine”, iar potrivit art.13 lit.a) din O.U.G. nr.92/1997, „importul de bunuri mobile, corporale sau/si necorporale, care constituie aport in natura la capitalul social al unei societati comerciale … necesara pentru realizarea obiectului de activitate, este exceptat de la plata taxelor vamale si de la plata taxelor pe valoarea adaugata”.

  In legatura cu transportul, firmele mari costa suficient de mult, dar puteti apela la oameni privati care se ocupa cu transportul din China, care pot inchiria un container sau doar partial, costul la ei este mult mai mic decat la firme de renume.
  Cred ca as putea sa va pun in legatura cu cel putin o persoana care face acest sistem de transport, iar delaliile de pret sunt contorizate in conformitate cu zona in care se afla coletul, natura lui si greutatea.

 12. Sa intaleg ca sunt scutit de taxele vamale si de tva (sau tva-ul trebuie platit dupa care o sa-l primesc inapoi)?
  Conteaza daca societatea pe care se face importul este sau nu platitoare de tva?
  Poti sa-mi lasi te rog un numar de telefon?
  Merci!

 13. Si eu sunt interesata de recuperarea tva-ului la un produs importat! Firma mea e neplatitoare de tva. Acum cateva luni am importat un aparat si am platit la vama tva-ul. Exista posibilitatea recuperarii acestuia? Care sunt conditiile? Va multumesc mult!
  P.S. Astept si adrese de site-uri din China asa-zis de incredere!

 14. @Maria
  Dvs. aveti obligatia de a-l plati, dar n-aveti dreptul de a-l deduce. In contabilitate veti mari valoarea de intrare a bunurilor cu valoarea TVA achitata in vama, plus restul de taxe.

 15. Apropos de magazine din China de incredere: TAOBAO. Eu am cumparat luna trecuta prin http://www.buychina.ro diverse scule de aproape 300 euro si mi le-au adus relativ repede si fara nicio problema. E drept ca am eram pe site-ul de tracking zilnic, ca era prima mea comanda din afara tarii.

 16. VALUÁRE s. f. (mat., inform.) evaluare, estimare. (după engl. valuation, fr. evaluation)
  Sursa: MDN ’00 (2000)
  https://dexonline.ro/definitie/valuare/496493

  Aceste firme fac vama dupa valuarea coletului sau dupa factura din colet.
  sau
  Aceste firme fac vama dupa (estimarea, evaluarea) coletului sau dupa factura din colet.

  VALOÁRE – importanță, însemnătate, preț, merit.

  Daca pretul pe un colet ce contine un telefon este de 10$, un agent vamal are dreptul sa aplice o taxa vamala (accize vamale), dupa o valuare (estimare) trecuta intr-un catalog reglementat…, blabla.

  Dar daca erai asa de pregatit, precum vrei sa pari…, acele cuvinte scrise public, spune totul despre tine. Ai fi putut sa-mi trimiti un mail cu apostrofarea ta, dar vrei sa te dai leu, public.

  Chiar crezi ca ai o asa mare “VALOARE” ?!!! (importanță, însemnătate, preț, merit)

 17. Hai ca cu “valuare” te-ai scos, oricum ala cu comentariul e un imbecil. Ce te faci insa cu ” acele cuvinte scrise public, spune totul despre tine. ” ??:)

 18. @Mircea
  Si ce spune Mircea… ce spune ?!!!

  O problema mai mare pentru unele persoane, este ca… nici macar nu ma intereseaza ce cred alti despre mine, DE CE trebuie sa fim toti la fel, cu licee, facultati si masterate, iar multi cei care detin aceste diplome se exprima, scrie si gandesc de 2 ori mai prost ca mine, stand in coltul blocului, spargand seminte si frecand menta, in loc sa creeze ceva si sa amortizeze bani din taxele care le platesc de zeci de ani prin munca.

  Acest blog exista pentru a ajuta, nu pentru a exprima ceva despre persoana mea. Am continuat sa scriu pentru ca multe persoane au fost multumite de informatiile pe care le-am furnizat, fiecare la momentul lor (fiind blamat de cei care isi intemeiase o afacere din asta) si poti sa-ti dai seama daca vei citi cele 6.334 de comentarii, din cele 120 articole, pe care le cuprinde acest blog.

  Am fost primul care a scris public despre posibilitatile pe care le au cei din clasa sociala de jos, in care ma includ si eu.

  Crezi ca intereseaza pe cei cu bani sau pe baiatul unui deputat, daca plateste vama sau nu la o chinezarie de telefon sau tableta… hai sa fim seriosi, asa ceva nu se va intampla niciodata la acest nivel de persoana fizica.

  Iti stimez evaluarea, asta inseamna ca sunt “vazut – vizat”, dar sincer… nu intereseaza pe nimeni.

 19. Salut.
  Nu reusesc sa inteleg exact cum se mai poate proceda pentru achizitionarea unor acumulatori li-ion (celule tip 18650)
  Pe siteul aliexpress apare la diverse magazine livrare de tip “free shiping” prin china air mail sau Swedish Post sau NL (exista si optiunea de transport EXPRESS prin DHL sau TNT dar la preturi peste 80$).
  Sa inteleg ca totusi aceste servicii de coletarie nu ar mai efectua transportul pentru astfel de produse incepand din vara 2015?
  Multumesc

 20. @Andrei
  Condiitile de transport s-au schimbat pentru bateriile Li-Ion, cu avionul. Unele firme nu declara bateriile,

  Peste tot in lume legea e incalcata, asa ca nu da atentie, legilor, actualitatea e alta.

 21. Am reusit sa o dau in bara bine de tot cu vama noastra draga
  am comandat pe alliexpress ceva de 45,10 usd si transport cu DHL de 26,52 usd in 4-8 zile
  acum e chestia aia faina.
  DHL a cerut:
  1. – factura de la furnizor tradusa de mine cu pix.
  2. – factura doar ea
  3. – Copie C.I.
  4. – Declaratie cf art 323 care se refera la ce e in colet, cat costa si ca e pt. uz personal, si ca nu le vei revinde.
  5. – dovada de plata ca sa o confrunte cu factura.
  6. – numar EORI – e un fel ce cui ca la firme, de fapt e un numar de identificare ca si importator de produse pe teritoriul uniunii europene.
  Acum Buba: Chinezul a atasat o pro-forma – invoice de 19 usd la colet
  I-am cerut factura reala de pe aliexpress si mi-a dat tot pe aia proforma de 19usd, doar ca e un document exel….. ce sa fac cu ala… ???
  Marfa e blocata in vama sub sigiliu vamal la DHL si vamesul nu o scoate pana nu vin cu factura…..nasol…..
  Restul de acte le am pe toate…..
  A mai patit cineva asa ceva …???? cum ati facut rost de factura..???
  Sau aveti vreo solutie legala ca sa introduc marfa in tara, adica sa o scot din vama … ???

 22. @Andrei
  Pt. ca DHL a ajuns o firma de rahat, heroinizata, care nu mai face distinctia dintre persoana juritica, firma si persoana fizica.

  Eu cred ca trebuie facut un protest la OPC.

  Atat timp cat vamesi din Posta Romana poate face mult mai simplu si rapid cu mult mai putine acte procesarea coletului, DHL de ce nu poate, plus ca mai cer si comisioane de mari peste costul drumului destul de piperat.

  Daca pun costul drumului si comisionul DHL, cumpar bilet de avion spre Anglia peste 2 saptamani.

  Sa revenim – document exel, perfect are vreo stampila, nu, este si normal, ai cumparat de la o persoana fizica.

  Poti face tu acea declaratie cu suma exact ca pe dovada plati, sau poti comunica la DHL, ca coletul este e la o persoana fizica la alta si produsul nu este sigilat (sincer este intr-o pungulita bateriile).

  Sau o poti trimite chiar pe cea care a trimis-o vanzatorul… nu ai tu treaba cu ce scrie ala.

  Daca nu le convine sa iti taxeze la 19$.

 23. Buna ziua,

  Vreau sa comand din China, aliexpress, cateva scule de prelucrat pielea, in total vreo 200 eu, maxim, pentru uzul personal, in principiu. O sa fie comandate de la diverse magazine, deci nu o sa fie o factura de 200 eu.
  Intreabarea este, se taxe si tva la aceste scule? Sunt diverse dalti, ace, poansoane, unelte de perforat si taiat, etc.
  Unele sunt sub 10 eu si din ce stiu la suma asta nu se aplica nimic, vin chiar la posta, dar peste aceasta suma stiu ca ajung in vama. O sa vorbesc si cu chinezul sa puna valoarea “corecta”, dar daca nu reusesc si ajung in vama, se vor taxa? Unde gasesc in lege ceva desprea aceste scule, sunt reglementate cumva, si aici ma refer la taxe, ca tva probabil ca este 20%.

  Multumesc anticipat, Teo.

 24. Am si eu o intrebare , sunt P.F.A detin un mic site cu haine pentru copii si am cumparat de pe amazon.de 3 produse , la fiecare produs in parte scria pretul include VAT , zic bun le bag in cos , platesc cu cardul cand ma uit la invoice vad ca nu apare trecut si VAT ul .
  Am dat mail celui de la care am cumparat , zi imi zice ca nu imi poate oferi invoice cu tva ul trecut …
  Eu am trimis marfa in germania la un amic , ca dupa cum stiti nu toti vanzatori de pe amazon trimit in romania
  Ce pot face ? Cum sa imi trimita prietenul meu din germania marfa in romania ca sa ajunga la vama sa platesc tva ul ? Prin UPS , DHL ?

  Multumesc

 25. @Stefan
  Vanzatorul trebuie sa iti dea acest invoice, pentru ca tu ai platit si TVA-ul, avand act pentru a deduce acest TVA.
  Sunt curios daca pe factura este pretul intreg, cu tot cu TVA.

  Din Germani prin orice ar trimite vine fara TVA, pentru ca este in UE.

  Pe amazon, aliexpress, etc, este un fel de OLX, de unde facturi. ZIce si vanzatorul ca este cu tot cu TVA (VAT), ca sa nu creada vanzatori ca se mai taxeaza in plus.

  Oricum sunt sigur ca exista cai sa poti baga marfa in acte.

 26. Salutare,
  Vreau sa import ceva electronice din China pentru revanzare.
  Un prieten mi-a spus ca, in afara de Invoice, care trebuie sa fie cat mai detaliat, chinezul ar trebui sa-mi ataseze si o declaratie de export.
  Eu personal nu stiu ce ar trebui sa contina acea declaratie, am luat legatura cu fabrica din China, si nici ei nu stiu despre ce este vorba (posibil sa nu-i fi explicat eu exact de ce am nevoie).
  Ma puteti ajuta cu un exemplu, sau ceva indrumari in sensul asta?
  Multumesc.

 27. Am mai scris articole De gen, cauta pe site, at trebui sa reiasa can sunt in conformitate cu UE. E vorba De materialele folosite.

 28. am si eu o intrebare..
  Sunt persoana fizica. Am comandat din china niste produse (mai exact niste saculeti personalizati cu un logo) care din nefericire au ajuns la 36 kg (pentru ca oamenii nu au vrut sa personalizeze mai putin de 1000 saculeti). Au splituit coletul in 3 mai mici de 12 kg si ca niste isteti au trecut valoarea 10 dolari. Greu de crezut ca pentru 36 kg de ceva impachetat am platit 10 dolari. Am primit de la TNT un telefon ca l-au retinut in vama prin norvegia si ca pentru a-l debloca au nevoie de facturi reale si dovada platii. 1. Dovada platii facuta de chinez nu de mine si 2. factura emisa de ei. Eu am platit cu cardul prin Paypal.
  Desigur omul a promis ca va trece mai putin pe pachet, recunosc ca nu m-am ops, dar nu mi-am imaginat sa fie asa tampit incat sa completeze o suma aberant de mica care sa atraga atentia.
  Acum hai sa zicem ca l-oi convinge sa imi dea o factura stampilata (e un magazin de pe aliexpress) dar cei de la TNT mi-au zis ca e greu sa ii fac sa imi dea un extras de cont sau dovada platii.
  Care sunt sansele mele reale sa mai recuperez saculetii si ce ar trebui sa fac? P.S : sunt incepator

 29. Depinde de chinez… Spinei ca vrei sa mai comanzi, mai mult, chiar și alte produse gen… În așa fel sa-l constrangi.
  Poate cedează din prima.

Lasă un răspuns